Teken

Teken:

Teken zijn spinachtige parasieten, die in leven blijven door zich te voeden met bloed van een gastheer. Ook honden en katten zijn een geschikte gastheer voor de teek.  Wanneer een hond of kat langs struiken en grassen loopt, kan een teek zich laten vallen en zich in de huid nestelen. Vroeger zei men vaak dat teken alleen in voor en najaar actief zijn, maar teken zijn door het milde weer het hele jaar door actief.

Teken bestrijden & voorkomen:

Teken kunnen verschillende ziektes overbrengen.
De ziekte van Lyme is een bekend voorbeeld, en daarnaast onder andere babesiose, ehrlichiose en anaplasmose. Door binnen 24 uur na de wandeling uw hond of kat te controleren op teken en deze te verwijderen, wordt de kans kleiner op deze ziektes. Honden en katten met de ziekte van Lyme kunnen koorts hebben, zich lusteloos voelen, gewrichtspijn hebben en hebben meestal ook geen eetlust. Teken kunnen ook voorkomen worden door een anti-tekenmiddel toe te dienen aan uw hond of kat.
Deze middelen doden de teken, maar weren ze niet af.

Teken verwijderen:

Een teek verwijderen doe je met een speciale tekenpincet. Tegenwoordig zijn er veel verschillende vormen van tekenpincetten. Belangrijk is dat de teek zo dicht mogelijk op de huid wordt vastgepakt bij de kop. Het verschilt per tekenpincet of de teek eerst een slag gedraaid moet worden of niet. Ook is het belangrijk dat de kop niet achter blijft in de huid, want hierdoor kan een ontsteking ontstaan.