Plukken

Plukken wordt met name gedaan bij ruwharige honden. Als de vacht plukrijp is, laten de oude dekharen van de  vacht gemakkelijk los. Deze oude haren worden met de hand uitgeplukt. Deze ‘oude’ haren staan los in de huid, en worden door de nieuwe haren in het haarzakje los geduwd. Plukken doet dus geen pijn, zoals soms gedacht wordt.  Als je een plukvacht niet regelmatig plukt, kan de hond last krijgen van jeuk en in het ergste geval huidontstekingen.  

 

Een hond wordt  meestal met de hand geplukt, als hulpmiddel worden rubberhandschoen, plukpoeder en een trimmes gebruikt voor meer grip op de haren. Plukken is erg arbeidsintensief, het haar wordt plukje voor plukje uitgeplukt.

 

Afhankelijk van het ras wordt de hond  2 tot 4  keer per jaar geplukt.

 

Als een hondje voor een plukbeurt in de trimsalon komt, wordt hij eerst goed uitgeborsteld, dan geplukt, voetjes en eventueel het hoofd bijgeknipt en nageltjes worden geknipt.

 

Rassen die geplukt kunnen worden zijn onder andere : ruwharige Jack Russell Terrier, Ruwharige Teckel, West Highland White Terrier (westy), Cairn terrier, Airdale Terrier, Fox Terrier.

 

Vanwege gezondheidsproblemen kunnen we geen hondjes meer plukken.