Erkende toptrimsalon door de vereniging voor trimmend Nederland (VVTN)
Home » Trimbeurt » Plukken

Plukken

Plukken wordt met name gedaan bij ruwharige honden. Als de vacht plukrijp is, laten de oude dekharen van de  vacht gemakkelijk los. Deze oude haren worden met de hand uitgeplukt. Deze ‘oude’ haren staan los in de huid, en worden door de nieuwe haren in het haarzakje los geduwd. Plukken doet dus geen pijn, zoals soms gedacht wordt.  Als je een plukvacht niet regelmatig plukt, kan de hond last krijgen van jeuk en in het ergste geval huidontstekingen.  

 

Een hond wordt  meestal met de hand geplukt, als hulpmiddel worden rubberhandschoen, plukpoeder en een trimmes gebruikt voor meer grip op de haren. Plukken is erg arbeidsintensief, het haar wordt plukje voor plukje uitgeplukt.

 

Afhankelijk van het ras wordt de hond  2 tot 4  keer per jaar geplukt.

 

Een hond die geplukt wordt, wordt niet gewassen. De haarzakjes staan open na de plukbeurt. Als je de hond dan wast, was je het vuil in de vacht in de haarzakjes. Deze haarzakjes kunnen dan gaan ontsteken wat veel jeuk en irritaties veroorzaakt.

 

Was de hond pas een paar dagen na de plukbeurt, de huid is dan weer helemaal gesloten. U kunt de hond zelf wassen, of dit bij ons in de trimsalon laten doen.  

 

Was de hond ook niet voor de plukbeurt, zorg dat er minimaal 1 week tussen de was- en plukbeurt zit. Een vacht die vlak voor de plukbeurt gewassen is laat moeilijker los, waardoor het plukken onaangenaam kan zijn.

 

Als een hondje voor een plukbeurt in de trimsalon komt, wordt hij eerst goed uitgeborsteld, dan geplukt, voetjes en eventueel het hoofd bijgeknipt, de haren worden uit de oortjes gehaald, nageltjes worden geknipt, anaalkliertjes gecontroleerd.

 

Rassen die geplukt kunnen worden zijn onder andere : ruwharige Jack Russell Terrier, Ruwharige Teckel, West Highland White Terrier (westy), Cairn terrier, Airdale Terrier, Fox Terrier.