Kammen & borstellen

Waarom kammen:

Veel honden worden aangeschaft vanwege hun leuke wollige uiterlijk. Maar dat deze vachten erg veel werk met zich mee brengen realiseren zich de baasjes soms wat laat.
Je zult een hond zeker elke week moeten kammen. Afhankelijk van de soort vacht en de lengte, is het verstandig om elke dag te kammen, om klitjes te voorkomen.
Door het kammen wordt de doorbloeding in de huid veel beter. Dit heeft een gunstig effect op de vacht en huid van de hond.
Kammen is nog veel belangrijker om loszittende haren uit de vacht te verwijderen. Bij niet of verkeerd kammen vormen zich al snel klitten, die tot problemen kunnen lijden.
Als je je hond kamt kun je de hele huid van de hond controleren. Zo zie je al snel of je hond een teek, vlooien of andere dingen heeft.


Wennen aan kammen:

Hoe eerder je een hond leert dat kammen leuk is, hoe makkelijker hij zich in de toekomst laat kammen. Begin met kammen al als het hondje een paar dagen thuis is. Begin met een paar minuutjes kammen en bouw dat langzaam op. Het gaat dan nog niet zozeer om het kammen, maar dat de hond dit normaal gaat vinden.


Welke kam en borstel:

De keuze welke kam en borstel geschikt is voor de vacht van je hond is afhankelijk van het ras en de haarstructuur.
Er zijn heel veel verschillende borstels en kammen te koop en niet ieder borstel en kam is geschikt voor elke vacht.  Een kam is misschien nog belangrijker dan een borstel. Elke hond die langer haar heeft dan een kortharige vacht is een kam een ’must’. Hoe zwaarder de vacht hoe grover de kam. Hoe dikker de vacht, hoe langer de tanden van de kam.  Een borstel wordt alleen gebruikt om de haren te ontwarren, daarna goed doorkammen met een kam.


Hoe:

Als eerste een goede plek maken om de hond te kammen. Het beste is op een tafel met een deken of handdoek erop,zodat hij niet uitglijdt. Op de tafel zal een hond sneller accepteren dat hij gekamd wordt en niet wegrennen.
Begin met kammen bij een achterpoot, en kam zo verder naar voren. Kam in laagjes zodat je goed op de huid kunt kijken. Zo weet je zeker dat je alle haren gehad hebt. Vergeet het koekje niet als hij helemaal klaar is.